Benbeskyttelse til den unge hest?

Bruger du dressur-, springgamacher eller bandager til din unge hest, eller undvære du helt?

Dette er noget jeg tit har tænkt over, efter jeg blev uddannet fysiurgisk hesteterapeut. Siden jeg begyndte at tilride heste, har jeg puttet benbeskyttelse på dem hurtigst muligt, fordi man skal jo beskytter deres ben. Mod hvad, vidste jeg ærlig talt ikke, fordi den gang vidste jeg ikke hvad deres ben egentlig bestod af.

Men kort fortalt, under knæet på hestene findes der kun sener og ledbånd. Der er altså ingen muskler under knæet, så det er ikke musklerne vi beskytter. Men derimod senerne og ledbånd, som er meget langsomme til at hele hvis der sker skade på dem. Hvis du har en hest der har haft en seneskade før, ved du hvad jeg snakker om. Dette er noget som man virkelig ikke ønsker. Men man skal også bruge det rigtige benbeskyttelse, og det må IKKE sidde for stramt på hestens ben, fordi dette kan også skade, men det kommer jeg omkring en anden gang.

Så hvad er problemet, skal vi så ikke bare bruge benbeskyttelse på de unge heste?

Det problem jeg er løbet over med flere af de ungeheste, er at de ikke kan finde ud af hvor deres egne ben er. De snubler rundt, spænder ben for sig selv og træder på sig selv. Med min den ungehest jeg har nu, prøvede jeg at tage benbeskyttelse af hende igen, fordi hun kunne bare ikke finde ud af at lade værd med at træde på sig selv. De første par gange uden benbeskyttelse, blev jeg godt nok lidt nervøs, fordi hun bankede hendes ben så meget sammen. Men efter et par gange med dette, gjorde hun det ikke mere. Og nu snubler hun ikke over sig selv mere, og hun ved hvor hendes ben er henne. Jeg syntes det er vildt sådan en forskel det har gjort.

Men vil jeg så ikke bruge benbeskyttelse igen?

Jo det vil jeg helt sikkert, men hvis jeg føler min hest begynder at snuble eller træde på sine ben igen, vil jeg tage dem af i en periode, også på igen. For at hesten igen kan få fornemmelsen af hvor benene er. Fordi jeg tror at når hesten, eksempel har et par tykke bandager på, så har den sværere ved at fornemme hvor benene er i forhold til hinanden, grundet det ekstra lag der er kommet på. Og det vil selvfølgelig gøre at de begynder at snuble over sine egne ben. Det er det samme hvis du har tykt lag tøj på, og du vil under hegnet ude på marken, der skal du også lige finde ud af hvor langt du skal bøje dig, for at ikke ramme med dit tøj.

I forhold til de ungeheste, vil jeg tage det fra hest til hest, hvis jeg har en hest der virkelig har sarte ben, og som nemt bliver halt efter den har slået benene, der vil jeg bruge benbeskyttelse, men hvis ikke, vil jeg ride den uden, indtil jeg begynder på de lidt mere svære øvelser.

Udgivet i Rideudstyr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *