Hestens skelet – Hoved og hals

Går du nogle gange og undrer dig over hvordan hesten egentlig ser ud? Eller hvordan den fungere? Så læs med her, hvor jeg vil prøve og forklare dig hvordan hesten ser ud indvendig, i en lille serie af indlæg. Det første vi starter med, er helt på indersiden, nemlig skelettet. I dette indlæg er det kraniet og halsen der bliver fokuseret på.

Jeg er uddannet Fysiurgisk hesteterapeut, som er en 17 måneders lang uddannelse, som giver mig stor baggrundsviden om hestens anatomi.

Inden jeg går i gang med at remse op hvordan skelettet hænger sammen, så vil jeg lige forklare hvorfor hesten egentlig har et skellet.

Skelettest funktion

Skelettet er så super smart at det støtter hele kroppens blødvæv! Og hvis du så tænker hvad er blødvæv egentligt? Så kort sagt er det alt det ”bløde” inde i kroppen, samtidig er skelettet også med til at beskytte alle de indre organer, som hjertet, lungerne osv. Men det er ikke kun dette skelettet er god til, det er nemlig også med til at være stænger for hvor muskler kan sætte sig fast på! Så når en muskel laver en bevægelse trækker den i skelettet og føre bevægelsen videre i hele kroppen. Det er så super smart!

Men viste du egentlig også at knoglerne nedbrydes og opbygges hele hestens liv?

Dette er en meget vigtig ting at have med når man træner heste, fordi hesten har alligevel ca. 205 knogler. Men læs med videre i de andre indlæg, hvor jeg beskriver hvornår de forskellige knogler vokser sammen.

Men først vil jeg lige forklare hvordan hestens skelet egentlig ser ud.

Kranie

Hvis du har læst mit indlæg om kranio sakral terapi (hvis ikke så skynd dig og klik her nu!), så ved du allerede lidt om kraniet. Men kraniet består af 34 knogler som hænger sammen af små led kaldes suture, disse små led vokser sammen jo ældre hesten bliver. Kraniet er den tungeste knogle på hesten, derfor har hesten også det meste af dens vægt på for parten. Kraniet er godt bygget så det også beskytter, hestens hjerne. Ved kraniet er der også kæbeleddet, som er meget vigtigt! Fordi hvis dette led er låst, ja så fungere hesten ikke ordentligt!

Prøv du selv at stille dig op og lukke øjnene, det er nemt nok og holde balancen, men prøv nu og gør det samme også skub din kæbe til siden, det blev lige pludseligt meget svære at holde balancen! Det samme sker for hesten hvis kæben bliver låst!

Nå videre til det næste, dette hvirvelsøjlen, men for at du kan være med på hvad der bliver snakket om, forklarer jeg lige hvordan en hvirvel egentlig ser ud.

Alle hvirvler er bygget ud fra dette synspunkt:

Hvis du ser på dette billede, med de latinske ord, er det faktisk et billede af et menneskes hvirvel i eks. ryggen. Men hestens hvirvler er opbygget på samme måde! Den del der kaldes for spinous process er torntapperne, disse er dem der kan sidde for tætte sammen, som kaldes kissing spine. Så haves der også de transverse processor, disse kaldes i daglig tale for tværtapper. Så har vi vertebral canal, som er rygmarvskanalen, og ja du gættede rigtig, det er her rygmarven går igennem. De varierer alle delene i forskellige størrelse, som jeg også vil komme ind på.

Halsen

Hvis man lige vil kunne smide fagudtryk ud når man har besøg af fagfolk, så kaldes halshvirvlerne for de cervikale hvirvler. Der findes 7 af disse, og de beskrives tit som C1-C7, halshvirvlerne skiller sig ud fra de andre i hvirvelsøjlen, ved at ikke have ret høje torntapper, og har kraftige og brede tværtapper. Og for at det ikke skal være løgn, så skiller de to første halshvirvler sig ud fra de 5 andre halshvirvler.

Men den første halshvirvel kaldes for atlas. Atlas danner led med kraniet, og den bevægelse der kan udføres her er en ja bevægelse, og kun meget lidt en nej bevægelse. Der rigtig mange nerver der går ud igennem her, og hvis nogen af disse bliver fast klemt, vil det give ubehag og smerte for hesten. Men også bare hvis hesten ikke kan udføre denne ja bevægelse, vil det tit komme til udtryk at hesten ikke bøjer sig ordentligt i nakken, eller måske helt nægter! Atlas udsende skiller sig ud, ved at have rigtig brede tværtapper også kaldet for atlas vinger, og næsten ingen torntap. Du vil sagtens kunne mærke atlas, den sidder lige bag kraniet, og du kan mærke vingerne, der stikker ud, de skaber et lille hulrum under.

Billedet viser atlas og axis.

Herefter kommer axis nemlig 2 halshvirvel, som er med til at hesten kan dreje hovedet til siderne og lave rotation. Hvis axis måske sidder lidt forkert, kan hesten vise det ved at smide hovedet så det ligger skævt, når du drejer med tøjlen, samtidig kan den også gå med hovedet skævt hele tiden, og ikke have den helt lodret set forfra. Axis har en større torntap end atlas, men den har tilgængeligt mindre tværtapper, og den er derfor svære at mærke. Men hvis du prøver at ligge hånden på atlas også køre mod ryggen, så kan du mærke der kommer et lille hulrum, dette er hvor axis sidder.

De andre 5 hals hvirvler, ligner hinanden, og de har lidt større tværtapper end axis, men mindre torntapper end axis. Disse kan mærkes udefra, de sidder på midten af halsen, og ikke langs top linjen som mange tror, men er formet som et S gennem halsen. Halsen er den mest fleksible del af hvirvelsøjlen. Den 7 halshvirvel kan man ikke mærke da den er gemt under skulderen, selvom på mange tegninger vises skulderen til at sidde længere tilbage, som det ses herunder.

Billedet viser halsens 7 halshvirvler.

Prøv engang og mærk efter, kan du mærke din hest halshvirvler? Prøv og tæl, kan du finde bare en, eller måske 6? Tag tegningen med ud til din hest og prøv og forestil dig det, og mærk efter.

Hold øje med siden der vil løbende kommer flere indlæg om hestens anatomi.

Hvis du kan nikke genkende til nogen af de problemer, jeg har beskrevet her, skal du ikke vente med at kontakte mig! Da disse problemer har jeg set flere gange, og har haft held med at få dem i orden igen!

Kontakt mig endelig på tlf. 61 67 69 56 eller mail: harboequine@info.dk

Udgivet i Hestens anatomi og tagget , , , .

En kommentar

  1. Pingback: Hestens skelet – ryggen – Harbo Equine Performance

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *