Kranio Sakral Terapi

Kranio sakral terapi er en meget blid og dybdegående afbalancerings teknik. Teknikken går ud på at man bruger et meget blidt tryk på kun 5 gram (dette svare til vægten af et stykke A4 papir), som går ind og får kroppen til at slappe af, og nedsænke sit stress niveau. 

Dette er meget overordnet fortalt, for at få en bedre forståelse af hvad KST egentligt er, kommer der lige lidt viden om anatomien i hesten, og systemet.

Det kranio sakrale system består af:

  • Kranie
  • Rygsøjle (columna)
  • Hjernehinderne og hinderne omkring rygmarven
  • Hjernevæsken (cerebrospinal væsken)
  • Centrale nervesystem (CNS)

Kraniet består egentligt af mange små knogler og ikke en stor knogle som det ser ud til, men af 34 knogler. Mellem disse knogler findes der nogle led, disse led kaldes suture. Det vil sige at kranieknoglerne kan bevæge sig i forhold til hinanden. Dette kan lyde lidt mærkeligt fordi man så tænker, et hestehoved er jo hård som en sten, dette er også korrekt, men faktisk kan kranieknoglerne bevæge sig få millimeter i disse suture. Men det vigtige her i er hvorfor skal de kunne bevæge sig?

Dette er fordi hjernevæsken også kaldet cerebrospinalvæsken, bevæger sig inde i kraniet, væsken er med til at beskytte hjernen som flyder rundt i væsken. Men vil det her væske så ikke flyde ud igennem de her suture, altså de der led i kraniet? Nej det vil de netop ikke, fordi der nemlig en hjernehinde på indersiden af kraniet, som sørger for at holde væsken de rigtige steder. Denne hjernehinde, kører hele vejen igennem rygsøjlen (columna), og omkring rygmarven. Væsken flyder igennem hele hinden og hele vejen ned til korsbenet. Væsken flyder i en hel bestemt rytme, og denne rytme kaldes for den kranio sakrale puls.

Denne kranio sakrale puls, bevæger således hele rygsøjlen og kraniet i en blid bevægelse, og man kan faktisk mærke pulsen ved krydset, fordi væsken køre fra kraniet og ned til korsbenet og tilbage igen.

Okay nu du lidt viden om bag det kranio sakrale system, og derfor kan du godt sidde og tænke, det lyder som om det virker fint? Men dette er ikke altid rigtig. Fordi der kan ske små eller store spændinger som kan gå ind og lave ubalance i dette system. Dette kan være en kranieknogle som bliver låst, eller en ryghvirvler der sidder skævt, eller måske bare en muskel der spænder omkring korsbenet. Alt sådan nogle ubalancer går ind og påvirker hinderne omkring hjernen og rygmarven, og derved påvirker det også den kranio sakrale puls. Hvis dette er tilfældet, vil hesten reagere på forskellige måder, den kan både pludselig begynde at være voldsomt stresset, og hele tiden være oppe og køre. Den kan blive utrolig bange for alting og hele tiden er klar til at flygte. Derimod kan den også reager ved at blive utroligt doven, blive meget trist og ja nærmest være deprimeret. Hesten kan også reagere ved lige pludselig vil den ikke bøje mere til en side, eller den smide hovedet på skrå når du drejer den, eller at den virker bare generelt mere stiv at ride på. Den kan endda være begyndt at stejle eller kaste rundt med hovedet.

En ubalance i det kranio sakrale system kan komme til udtryk på mange forskellige måder, og mange flere end dem jeg har nævnt ovenover. Men alt dette kan som regel komme i balance igen ved hjælp af kranio sakral terapi på grund af det blide tryk. Trykket går ind og påvirker låsningen, skævheden eller spændingen, dette kan for eksempel være en kranieknogle, og derfor vil der påvirkes med 5 gram tryk og holdes indtil at der kan mærkes at der afspændes, eller hesten afspænder helt tydeligt selv, og herved får ubalance af skævhed, låsning eller andet i balance igen.

Selvom man tænker at sådan et blidt tryk ikke kan gøre ret meget, går det faktisk rigtig dybt, og kan gå ind og påvirke selv de dybe muskler, og bindevæv. På grund af at det er nervesystemet man også er inde og påvirke, og man prøver at få hestens krop til at svare ved at slappe af, så nervesystemet sender beskeder ud til musklerne at de skal slippe.

Der ligger så meget mere til det her emne og denne fantastiske teknik som kan gøre underværker! Men dette er bare et kort uddrag om det. Hvis du kunne tænke dig at få tjekket din hest igennem, for at se om din hests system fungerer perfekt, så kontakt mig endelig!!

Udgivet i Fysiurgisk Hesteterapi.

En kommentar

  1. Pingback: Hestens skelet – Hoved og hals – Harbo Equine Performance

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *